top of page
  • cpapaemman

Για το περιβάλλον (εργαστήρια δεξιοτήτων) Γ -Δ Δημοτικού

Πολλές φορές προσπαθούμε να προσεγγίσουμε διαθεματικά κάποιες ενότητες και αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Με την εισαγωγή των εργαστηρίων δεξιοτήτων στην εκπαιδευτική διαδικασία αυτό το ζήτημα έγινε εντονότερο, αφού ο χαρακτήρας της εν λόγω δράσης ενέχει διεπιστημονική και πολύπλευρη μαθησιακή χροιά. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε μία σχετική απόπειρα με εστίαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Αυτό θα υλοποιηθεί με την χρήση του διηγήματος του Μάνου Κοντολέων " Όταν οι άνθρωποι μιλούσαν στα δένδρα ".

Πριν ξεκινήσουμε την ανάγνωση του κειμένου είναι ωραίο να προβούμε σε ερωτήσεις του τύπου : Έχετε πάει σε δάσος , Πιστεύετε ότι μιλάνε τα δένδρα , πως τρέφονται , έχετε αγκαλιάσει δένδρο, έχετε πάει πρόσφατα εκδρομή σε δασική περιοχή.

Έπειτα παρακολουθείτε το παρακάτω βίντεο















Φυσικά έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε και άλλο οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με την φύση των δένδρων (πως τρέφονται,πως αναπνέουν)


Οι ερωτήσεις μετά την θέαση θα ενισχύσουν την κατανόηση των μαθητών στην γνωστική ενότητα.

Έπειτα μπορείτε να αρχίζετε να διαβάζετε την ιστορία. Αν δεν διαθέτετε το βιβλίο επισκεφτείτε την παρακάτω παρουσίαση και δείτε τις σχετικές σελίδες και πλούσιο υλικό που τις συνοδεύει . Διαβάστε μέχρι το σημείο , όπου η Κατίνα χαιρετάει την αμυγδαλιά και μπαίνει στο σπίτι.














Και τώρα η ώρα της δράσης .... Αρχικά αφού έχετε παρακολουθήσει δένδρα-φυτά , πως αναπνέουν , έχετε διαβάσει το διήγημα και έχετε συζητήσει μέσα από την τεχνική των ερωτήσεων προτρέπετε τα παιδιά σε ομάδες των τριων η δυο η τεσσάρων να φτιάξουν δασικά συμπλέγματα ζούγκλα, έλατα, θάμνοι , δάση . Φυσικά τους δείχνετε αντίστοιχες εικόνες που υπάρχουν στην παρουσίαση , Στη συνέχεια χωρίζετε την τάξη σε δύο ομάδες οι μεν είναι δάσος και οι δε ο άνεμος που περνάει αναμεσά τους. Συνοδεύετε τις δραστηριότητες με ανάλογες μουσικές .



Tέλος δημιουργείτε την σκηνή με την Κατίνα που μιλάει με τον άνεμο και την αμυγδαλιά χωρίζοντας την τάξη σε ομάδες . Η κάθε ομάδα θα προσπαθήσει να παραστήσει την αντίστοιχη σκηνή με μουσική που θα σας υποδείξει (επιβλητική, αγωνιώδης, γρήγορη, περιπετειώδης κ.τλ.) .


Η κατάληξη είναι με ερωτήσεις αναφορικά με τα δένδρα, (αναπνέουν, πως ζούνε,κ.τ.λ.) και την ιστορία (τι κάνει η Κατίνα , με ποιον μιλάει , ποιο δένδρο συναντάει πριν μπει στο σπίτι). Μπορείτε να καταγράψετε τα λεγόμενα των μαθητών σε ένα μεγάλο χαρτί του μέτρου ή να τους βάλετε να το ζωγραφίσουν με σκηνές από το αφήγημα ή με οτιδήποτε τους έρχεται συνειρμικά από την όλη δράση .



Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!!!


Χ.Π.

48 views0 comments

 Η είσοδος των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση μας έχει προσδώσει καινούριες δυνατότητες στη μαθησιακή αλλά και εκπαιδευτική διαδικασία. Μία από αυτές φυσικά είναι η μαγνητοφώνηση με διάφορα μέσα. Πόσες φορές δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα μέσα για να ηχογραφήσουε τη φωνή κάποιου μαθητή είτε για κάποια ραδιοφωνική εκπομπή , παράσταση, είτε για κάποια επένδυση εικόνας με ηχητικό υλικό είτε ακόμη και για μία ζωντανή παρουσίαση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε μία εποχή που η εικόνα μας έχει κατακλύσει ο ήχος είναι το ακντίδοτο σε αρκετές καταστάσεις. Φυσικά και μας λύνει τα χέρια σε δύσκολες περιπτώσεις (π.χ. σε θεατρικές παραστάσεις το μεγάλο πρόβλημα είναι .... δεν ακούγονται τα λόγια, σε σχολικές ταινίες πολλά παιδιά αισθάνονται άβολα στην κάμερα αλλά είναι πιο άνετα στο μικρόφωνο). Ακόμη και για μαθησιακούς σκοπούς η ηχογράφηση της φωνής των παιδιών μπορεί να αποβεί εργαλείο για ανίχνευση τυχόν δυσκολιών στην άρθρωση, 'εκφραση ,ατοιμότητα κ.α. (Πάντα φυσικά με τη γονική συναίνεση.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας μικρός κατάλογος από tips θα καταστεί πολύ βοηθητικός και θα αποτελέσει μία πεπατημένη για περαιτέρω διερεύνηση από τον εκάστοτε εκπαιδευτικό.

  1.     Ηχογραφώ σε ήσυχο περιβάλλον για να μην υπάρχουν παρεμβολές στο τελικό αποτέλεσμα. (παιδιά που φωνάζουν, ομιλίες, εξωτερικό περιβάλλον) . Επιλέγω μία αίθουσα σχετικά απομονωμένη και διαλέγω μόνο τα παιδιά που θα μιλήσουν.                      

  2.    Έχω επίγνωση των λεκτικών δυνατοτήτων του κάθε παιδιού και του αναθέτω απόσπασμα που να έχει δυνατότητα να μάθει.                                                                    

  3.      Πριν επιχειρήσω την ηχογράφηση πραγματοποιώ μέσα στην τάξη μία εισαγωγική παρουσίαση σχετικά με την επιστήμη του ήχου ( Πως μιλάω στο μικρόφωνο, κάνουμε απόλυτη ησυχία κατά την διάρκεια της ηχογράφησης, εξασκώ τη φωνή μου, πως αλλάζουν οι χαρακτήρες ανάλογα με την υφή, το τεμπο, την τονικότητα της φωνής)                                                                                                                                                                           

 4.   Επιλέγω προσεχτικά τον εξοπλισμό που θα αγοράσω προκειμένου να μην σπαταλήσω υπέρογκα ποσά για μία ηχογράφηση (Πολλές φορές το ίδιο το κινητό έχει μεγαλύτερες δυνατότητες και αποδεικνύεται πιο αξιόπιστο για σχολικές ηχογραφήσεις) 

 

  5.       Χρησιμοποιώ εύχρηστο και ευκολοκατανόητο λογισμικό για επεξεργασία του ηχητικού υλικού 

 Αυτά είναι τα βασικά συστατικά για μία σωστή ηχογράφηση. 

 Όσο για τον εξοπλισμό, τα σύγχρονα κινητά έχουν απίστευτες δυνατότητες ηχογράφησης και σχετικά με το editing , δηλαδή την επεξεργασία των ηχητικών αποσπασμάτων , προτiμήστε το audacity.  Πατώντας πάνω στη λέξη οδηγείστε στον ιστότοπο που μπορείτε να κατεβάσετε το αντίστοιχο λογισμικό.

                  Kαλή περιηγηση στον μαγικό κόσμο του μαθητικού ραδιοφώνου. 

                 Πατώντας πάνω στο απο κάτω logo κατευθύνεστε στον διαδικτυακό χώρο του european scoll radio για να ενημερωθείτε για διαγωνισμούς , επιμορφώσεις και εκδηλώσεις σχετικά με τον θεσμό του ραδιοφώνου στο σχολικό περιβάλλον.

      

αρχείο λήψης (12).jpg
images (5).jpg
αρχείο λήψης (1).png
images (4).jpg
αρχείο λήψης (15).jpg
αρχείο λήψης (13).jpg
αρχείο λήψης (14).jpg

 Ηχογράφηση ... κάποια μικρά tips .

bottom of page