top of page

Πρώτη  μέρα  ... καινούρια  τάξη 

Σχέδιο μαθήματος για πρώτη επαφή με μαθητές και δημιουργία ευχάριστου κλίματος .

Decorative Dry Plant
Περί σκιών 

 Είναι η αρχή του σχολικού έτους και αναλαμβάνεις μια τελείως καινούρια τάξη στο σχολείο. Τι ενέργειες μπορείς να πραγματοποιήσεις για να καταστήσεις μία εποικοδομητική σχέση από την αρχή ?
  Αρχικά δεν πανικοβάλλεσαι , ότι είναι νέο για εσένα είναι και για τους μαθητές. Αυτό που δεν γνωρίζουν συναρπάζει τα παιδιά . Σκέψου ότι θα κάνεις την πρεμιέρα μίας παράστασης που θα παίζεις κάθε ημέρα . Μπορεί να μην είναι τέλεια ... (Ποιά πρεμιέρα είναι τέλεια ?) αλλά μπορεί να κάνει καλή εντύπωση.
   Μία από τις δικές μου προσεγγίσεις είναι η παρακάτω.....


























Μπαίνεις μέσα στον χώρο της τάξης αμίλητος και κοιτάς τα παιδιά ( Μπορεί να σου μιλήσουν). Συνεχίζεις να μένεις αμίλητος και επιπρόσθετα παίρνεις μια καρέκλα και κάθεσαι κοιτώντας τα. Αυτό θα δημιουργήσει ένα κλίμα απορίας, παραξενιάς, μπορεί ενόχλησης . Το συνεχίζεις μέχρι να καταλάβεις οτι δεν σε παίρνει άλλο. Αν σου μιλάνε τους απαντάς με παντομία (πιθανό να νομίσουν οτι είσαι μουγκός ή οτι έχεις κάποιο πρόβλημα ομιλίας). 






   








Κάποια στιγμή γράφεις στον πίνακα " Ησυχία για 3 λεπτά γιατί δεν μπορώ να μιλήσω έχω πρόβλημα στις φωνητικές χορδες και θα σας μιλήσω μετά τα 3 λεπτά ψιθυριστά". Έτσι τους προτρέπεις να μιλήσουν και αυτοι ψιθυριστα όταν θα μιλάτε.
    Συνεχίζοντας τους ρωτάτε τι πιστεύουν ότι θα είναι το μάθημα που θα κάνετε μαζί. Κάθε φορά που σας λένε κάτι τους ρωτάτε γιατί το πιστεύουν αυτό. Έτσι υπάρχει και διάλογος ο οποίος καθοδηγείται από εσάς.





     












Μέτα την αποκάλυψη του μαθήματος τους ρωτάτε να σας δείξουν τα ονοματά τους με μία χειρονομία αν είναι από τρίτη δημοτικού και επάνω (π.χ. Ο Στέφανος κάνει ότι φοράει ένα στεφάνι, η Μαρία ότι κρατάει ένα μωρο κ.τλ. ), αφού τους δώσετε ένα παράδειγμα. Αν είναι μικροί τους ζητάτε να γράψουν στον αέρα το πρώτο γράμμα από το όνομα τους και εσείς μαντεύτετε ( Μπορεί να γίνει πολύ αστείο, βάλτε φαντασία).
   Μόλις έχουν όλοι φανερώσει παραστήσει με κάποιο τρόπο το όνομά τους τους αποκαλύπτεται την πραγματική σας φωνή, αφού μέχρι τότε μιλούσατε ψιθυριστά και τους λέτε το δικό σας όνομα, το μάθημα που θα κάνετε αφου μέχρι τότε το κρατάτε μυστικό και τους δίνεται ραντεβού για την επόμενη φορά.

   








































Το παραπάνω σχέδιο μαθήματος ήταν ενδεικτικό για τις ηλικίες του δημοτικού σχολείου, προφανώς η όλη προσέγιση μπορεί να εφαρμοστεί σε πιο μεγάλες τάξεις. Για παράδειγμα στο γυμνάσιο ή Λύκειο να τους πείτε μία ιστορία με εσάς για να σας γνωρίσουν και στη συνέχεια να τους ζητήσετε να γράψουν μία δική τους ιστορία σε χαρτί που θα δώσουν σε εσάς μυστικά ο ένας από τον άλλο . Μετά θα διαβάσετε εσείς ή κάποιος άλλος την ιστορία και οι υπόλοιποι μαθητές θα προσπαθήσουν να καταλάβουν ποιος είναι , αν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον ή να μαντέψουν σύμφωνα με κάποια στοιχεία που θα τους δώσετε εσείς που γνρίζετε ποιός είναι από το όνομά του στο χαρτί.
     Ελπίζω να βοήθησα με αυτό το σχέδιο. Αναμένω ανατροφοδότηση από όποιον το υιοθετήσει . 

      Καλή επιτυχία !!!   Γιατί τα πάντα είναι παράσταση , ιδίως η εκπαίδ
ευση !!!!!

αρχείο λήψης (2).jpg
αρχείο λήψης.png
παιδί-και-σχολική-τάξη.jpg
0-0-0-111-089144126a.jpg
αρχείο λήψης (1).jpg
αρχείο λήψης.jpg
αρχείο λήψης (4).jpg
αρχείο λήψης (3).jpg
speechless-handwritten-on-white-background-260nw-2120606273.webp
WHISPER.jpg
παντομίμα-9385784.jpg
αρχείο λήψης (6).jpg
unnamed.png
IMG_6197.jpg
httpwww.shutterstock.comgallery-2465024p1.html-2-1.jpg
hyperlexia-air-writing-autism-square.png
SchoolForAll_ful.jpg
mqdefault.jpg
e72c95875c91df3f23536a923bb4c516.jpg
cfeff3937e8dd6c4c5220add958fd306.jpg
μαθητές-Λυκείου.jpg

ΣΚΙΕΣ ....

;Ένα σχέδιο μαθήματος βασισμένο σε δύο ιστορίες 

με  χρήση της τεχνικής της σκιάς . 

Η όλη διαδικασία προυποθέτει δημιουργία χώρου μέσα στην τάξη και εξοπλισμού για αναπαραγωγή βίντεο και μουσικής.

th (9).jpg

Πολλές φορές η παρουσίαση μίας ιστορίας παιζεί σημαντικό ρόλο στο ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι μαθητές στη συνέχεια για να την κατανοήσουν και να ασχοληθούν με ποικίλες δραστηριότητες ανάλογα με τη θεματική στην οποία θέλει να εμβαθύνει η/ο εκπαιδευτικός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προτείνουμε την ευφάνταστη μέθοδο της σκιάς και τη χρήση οτπικοακουστικού υλικού για μία πρώτη επαφή αλλά και απόπειρα δημιουργίας σκιάς από τα παιδιά. Οι αφηγήσεις που χρησιμοποιούμε είναι Οι άθλοι του Ηρακλη και η Σταχτοπούτα

 

 

 

 

 

 

 

 

Φυσικά η προετοιμασία του εδάφους για την ιστορία που θα παρακολουθήσουν τα παιδιά είναι απαραίτητη προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία της ιστορίας στην μετέπειτα θέαση (πλοκή, σκηνές, ήρωες,γεγονότα κ.τλ.). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έναν μικρό πρόλογο από τον εκπαιδευτικό είτε προφορικά είτε μέσω κάποιου βιβλίου (Το βιβλίο ιστορίας της τρίτης δημοτικού π.χ. ή κάποιο εξωσχολικό). Το πιο πιθανό είναι τα παιδιά να γνωρίζουν περιγραφικά και αποσπασματικά την ιστορία και αυτό μπορεί να γίνει αφορμή για ερωτήσεις, καταιγισμό ιδεών και διάλογο μεταξύ εμψυχωτή και συμμετεχόντων. 

Πατήστε πάνω στον σύνδεσμο για να μεταφερθείτε στο ψηφιακό βιβλίο της ιστορίας και συγκεκριμένα στην ενότητα 2 που αναφέρεται στην ζωή του Ηρακλή

          

 

 

 

   Kαι εδώ αντίστοιχος σύνδεσμος για την Σταχτοπούτα για μία γρήγορη περίληψη στα Αγγλικά για μία σύνδεση με ξένη γλώσσα.   

 

 

   Κάποιες σχετικές ερωτήσεις : Πώς ξεκινάει η ιστορία ? Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής ? Ποιοι είναι οι αντίπαλοι ? Σας αρέσουν οι ιστορίες ? Ποιος είναι ο αγαπημένος σας άθλος? Ποιος δεν σας αρέσει μέσα στην ιστορία? Από που βγαίνουν τα ονόματα των ηρώων , ρωτήστε και τους γονείς σας . Αν θέλετε γράψτε κάτι για όλα αυτά ή ζωγραφίστε!

 

  Μετά από μία πρώτη γνωριμία με τις ιστορίες προβάλλετε τα αντίστοιχα βίντεο στους μαθητές μαζί με κάποια tutorials που παρουσιάζουν έξυπνες ιδέες για δημιουργία σκιών . Πατήστε στις εικόνες για να μεταφερθείτε στα βίντεο.

   

 

 

 

 

Και τώρα ας αφήσουμε τα παιδιά να μας εκπλήξουν . Βάλτε τις μουσικές από τα βίντεο και προτρέψτε τα παιδιά να κινηθούν όπως ο Ηρακλής ή η Σταχτοπούτα. Στη συνέχεια χωρίστε  την τάξη με τον εξής τρόπο , τους δίνετε την εξής οδηγία ότι ενω παίζει μουσική κινούνται σύμφωνα με τον ρόλο τους και μόλις σταματήσει πρέπει να πιάσουν ένα χρώμα μέσα στην τάξη. Έτσι όποιοι έχουν ίδιο χρώμα χωρίζονται σε μία μικρή ομάδα .

       

Τότε τους δίνετε την εξής οδηγία : 

 

    Κάντε ένα διάλογο με ένα άλλο πρόσωπο , τα αγόρια σαν ΗΡΑΚΛΗΣ και τα κορίτσια σαν ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ! Τι θα ρωτούσατε τον Ηρακλή και την Σταχτοπούτα αν βρίσκονταν μπροστά σας? Πως θα βοηθούσατε την Σταχτοπούτα να γλυτώσει από την κακιά μητριά και τις αδερφές της . Τι θα λέγατε να προσέξει ο Ηρακλής ? Αν θέλετε γράφετε και κάτι.

                   Eργασία για το σπίτι που όποιος-α θέλει την παρουσιάζει την επόμενη φορά στην τάξη . Με ένα φακό και λίγη συσκότιση , (κατεβάζουμε κουρτίνες και ανάβουμε projector ή δημιουργούμε ένα σκοτεινό κουκλοθέατρο )

 Σχετικό βίντεο εδώ.

    Κάντε μία ιστορία και βάλτε ομιλία στις σκιές . Πείτε στους γονείς σας αν έχουν χρόνο να σας βοηθήσουν. Βάλτε μουσική ενώ παίζετε , φτιάξτε ζώα που συναντιούνται , παίξτε με τα δαχτυλά σας , δεν υπάρχει σωστό και λάθος ,κάντε περίεργα σχήματα .Κάντε παράσταση στους γονείς σας!!

   

 

 

 

 

 

 

Σαν κλείσιμο ρωτήστε τους αν έχουν βρεθεί ποτέ σε καταστάσεις που τους θυμίζουν οι δύο ιστορίες.

Προσφώνηση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε :

     

      Σκεφτείτε αν ποτέ ήρθατε στη θέση της Σταχτοπούτας ή του Ηρακλή . Νιώσατε πολύ δυνατός ή πολύ αδύνατος κάποτε? Τι έγινε ? Σας βοήθησε κάποιος ? Βοηθήσατε κάποιον ? Είδατε άλλους που βοήθησαν ή δεν βοήθησαν ? Μην ξεχνάμε ο αληθινά δυνατός είναι αυτός που ξέρει πότε να χρησιμοποιεί τη δυναμή του.

       

     

 

 

 

 

 

 

 

Καλές σκιοπεριπέτειες με πολλές ιστορίες και εμπνεύσεις !!!!!!!

th (8).jpg
th (11).jpg
th (10).jpg
th (12).jpg
Shadow
Shadow
Shadow
Light and Shadow
αρχείο λήψης (5).jpg
αρχείο λήψης (6).jpg
th (13).jpg
bottom of page