top of page
  • cpapaemman

AΠΟΚΡΙΕΣ ! Comedia del Arte

Updated: Feb 19, 2023




Σχέδιο μαθήματος για: Aπόκριες και Comedia del arte

Γενικό πλαίσιο

Θέμα: Γνωριμία με τον κόσμο της Comedia del arte και των γνωρισμάτων της εποχής του καρναβαλιού


Συνολικός χρόνος μάθησης: 45 λεπτά


Σχεδιασμένος χρόνος μάθησης: 45 λεπτά


Μέγεθος τάξης: 19


Περιγραφή: Το εκπαιδευτικό σενάριο έχει απαρχή μια διερευνητική διαδικασία συζήτησης και ερώτησης απάντησης προκειμένου να αναδειχθούν οι γνώσεις των μαθητών σχετικά με την συγκεκριμένη θεματική. Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο κόσμος της Comedia del arte και η τάξη επιδίδεται σε μία σειρά δραστηριοτήτων βιωματικών προκειμένου να κατανοήσει της σημασίας της μεταμφίεσης και της υπόδυσης άλλων χαρακτήρων που ενυπάρχουν στον χχαρακτήρα των αποκριών


Τρόπος διδασκαλίας: Δια ζώσης διδασκαλία στη τάξη

Σκοπός

Καλλιέργεια της ενσυναίσθησης μέσα από την διαθεματική προσέγγιση των αποκριών μεσω του εργαλείου της Comedia del arte .

Στόχοι

Γνώση: Γνωριμία με τον κόσμο της comedia del arte.


Κατανόηση: Kατανόηση της σημασίας της μεταμφίεσης και της ανάγκης του ανθρώπου να μεταμορφωθεί σε κάποιον άλλο.


Συναισθηματικές στάσεις: Έκφραση συναισθημάτων μέσα από την κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό.


Εφαρμογή: Δημιουργία χαρακτήρων που συναντάμε στο θεατρικό ιδίωμα με βάση τις γνώσεις που παρουσιάστηκαν για την κίνηση , την ψυχοσύνθεση και τον ρόλο του κάθε ήρωα .


Δημιουργία προσωπικού αρλεκίνου που θα αντικατροπτίζει τα πιστεύω και τις ιδέες του κάθε μαθητή.





Διδακτικές-μαθησιακές δραστηριότητες

Γιατί μεταμφιεζόμαστε ?

Συζητώ

10 λεπτά

19 Μαθητές

Διδάσκων παρών

Δια ζώσης


Συζήτηση για την μεταμφίεση στην ιστροία του ανθρώπου. Ερωτήσεις του τύπου . Τι σημαίνει απόκριες? Γιατί ντυνόμαστε διαφορετικά? Πότε πιστεύετε οτι μεταμφιέστηκε ο άνθρωπος ? Πως ξεκίνησε η απόκρια? Τι έχετε ντυθεί? Έχετε βρεθεί σε καρναβάλι? Γνωρίζετε την Comedia del arte ?


Διαβάζω παρακολουθώ ακούω

10 λεπτά

19 Μαθητές

Διδάσκων παρών

Δια ζώσης


Παρουσιάζουμε το παρακάτω pdf . Πληροφορούμε τους μαθητές για Αρλεκίνο, καταγωγή, τι χαρακτήρας ήταν και στη συνέχεια παρακολουθούμε τους πίνακες ζωγραφικής.





Αποκριάτικες-βιβλιοδράσεις-Ο-ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ-ΣΤΟΥΣ-ΠΙΝΑΚΕΣ-ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
.pdf
Download PDF • 4.17MB


Ερευνώ

10 λεπτά

19 Μαθητές

Διδάσκων παρών

Δια ζώσης


Παρατηρούν και καταγράφουν οι μαθητές σε χαρτί ή στο μυαλό τους χαρακτηριστικά και ιδιομορφίες των πινάκων . Κάθονται οι ήρωες ή είναι όρθιοι? Αντικείμενα? Τι χρώματα έχουν τα ρούχα? Συναισθήματα? Έχουν καπέλα? Μάτια? Μπορούν να κάνουν αν θέλουν μικρή παντομίμα ζωντανεύοντας την εικόνα.

Πρακτική

10 λεπτά

19 Μαθητές

Διδάσκων παρών

Δια ζώσης

Ζωγραφίζουν τον δικό τους αρλεκίνο , τον ονομάζουν και του δίνουν ιδιότητες (γρήγορος, έξυπνος, θαραλλέος κ.τ.λ.) Πρίν βλέπουν σχετικό βίντεο .

Συνημμένοι πόροι





Συζητώ

5 λεπτά

Μαθητές

Διδάσκων παρών

Δια ζώσης


Συζήτηση σχετικά με το υλικό που παρουσιάστηκε . Γιατί μεταμφιεζόμαστε τελικά ? Ποιος ήταν ο Αρλεκίνος? Θέλουμε να γίνουμε κάποιος άλλος? Θέλουμε να νιώσουμε όπως ένας αρλεκίνος? Πόσο διαφορετικοί είναι οι ήρωες στις ιστορίες ?






Kaλή διασκέδαση !!!








155 views0 comments

Recent Posts

See All

 Η είσοδος των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση μας έχει προσδώσει καινούριες δυνατότητες στη μαθησιακή αλλά και εκπαιδευτική διαδικασία. Μία από αυτές φυσικά είναι η μαγνητοφώνηση με διάφορα μέσα. Πόσες φορές δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα μέσα για να ηχογραφήσουε τη φωνή κάποιου μαθητή είτε για κάποια ραδιοφωνική εκπομπή , παράσταση, είτε για κάποια επένδυση εικόνας με ηχητικό υλικό είτε ακόμη και για μία ζωντανή παρουσίαση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε μία εποχή που η εικόνα μας έχει κατακλύσει ο ήχος είναι το ακντίδοτο σε αρκετές καταστάσεις. Φυσικά και μας λύνει τα χέρια σε δύσκολες περιπτώσεις (π.χ. σε θεατρικές παραστάσεις το μεγάλο πρόβλημα είναι .... δεν ακούγονται τα λόγια, σε σχολικές ταινίες πολλά παιδιά αισθάνονται άβολα στην κάμερα αλλά είναι πιο άνετα στο μικρόφωνο). Ακόμη και για μαθησιακούς σκοπούς η ηχογράφηση της φωνής των παιδιών μπορεί να αποβεί εργαλείο για ανίχνευση τυχόν δυσκολιών στην άρθρωση, 'εκφραση ,ατοιμότητα κ.α. (Πάντα φυσικά με τη γονική συναίνεση.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας μικρός κατάλογος από tips θα καταστεί πολύ βοηθητικός και θα αποτελέσει μία πεπατημένη για περαιτέρω διερεύνηση από τον εκάστοτε εκπαιδευτικό.

  1.     Ηχογραφώ σε ήσυχο περιβάλλον για να μην υπάρχουν παρεμβολές στο τελικό αποτέλεσμα. (παιδιά που φωνάζουν, ομιλίες, εξωτερικό περιβάλλον) . Επιλέγω μία αίθουσα σχετικά απομονωμένη και διαλέγω μόνο τα παιδιά που θα μιλήσουν.                      

  2.    Έχω επίγνωση των λεκτικών δυνατοτήτων του κάθε παιδιού και του αναθέτω απόσπασμα που να έχει δυνατότητα να μάθει.                                                                    

  3.      Πριν επιχειρήσω την ηχογράφηση πραγματοποιώ μέσα στην τάξη μία εισαγωγική παρουσίαση σχετικά με την επιστήμη του ήχου ( Πως μιλάω στο μικρόφωνο, κάνουμε απόλυτη ησυχία κατά την διάρκεια της ηχογράφησης, εξασκώ τη φωνή μου, πως αλλάζουν οι χαρακτήρες ανάλογα με την υφή, το τεμπο, την τονικότητα της φωνής)                                                                                                                                                                           

 4.   Επιλέγω προσεχτικά τον εξοπλισμό που θα αγοράσω προκειμένου να μην σπαταλήσω υπέρογκα ποσά για μία ηχογράφηση (Πολλές φορές το ίδιο το κινητό έχει μεγαλύτερες δυνατότητες και αποδεικνύεται πιο αξιόπιστο για σχολικές ηχογραφήσεις) 

 

  5.       Χρησιμοποιώ εύχρηστο και ευκολοκατανόητο λογισμικό για επεξεργασία του ηχητικού υλικού 

 Αυτά είναι τα βασικά συστατικά για μία σωστή ηχογράφηση. 

 Όσο για τον εξοπλισμό, τα σύγχρονα κινητά έχουν απίστευτες δυνατότητες ηχογράφησης και σχετικά με το editing , δηλαδή την επεξεργασία των ηχητικών αποσπασμάτων , προτiμήστε το audacity.  Πατώντας πάνω στη λέξη οδηγείστε στον ιστότοπο που μπορείτε να κατεβάσετε το αντίστοιχο λογισμικό.

                  Kαλή περιηγηση στον μαγικό κόσμο του μαθητικού ραδιοφώνου. 

                 Πατώντας πάνω στο απο κάτω logo κατευθύνεστε στον διαδικτυακό χώρο του european scoll radio για να ενημερωθείτε για διαγωνισμούς , επιμορφώσεις και εκδηλώσεις σχετικά με τον θεσμό του ραδιοφώνου στο σχολικό περιβάλλον.

      

αρχείο λήψης (12).jpg
images (5).jpg
αρχείο λήψης (1).png
images (4).jpg
αρχείο λήψης (15).jpg
αρχείο λήψης (13).jpg
αρχείο λήψης (14).jpg

 Ηχογράφηση ... κάποια μικρά tips .

bottom of page