top of page

Mία ιστορία με δράκους ...

  • cpapaemman
  • Oct 20, 2022
  • 2 min read

Updated: Oct 22, 2022

Σε μία εποχή, που η τεχνολογία γίνεται σύμμαχος των εκπαιδευτικών η χρήση οπτικοακουστικών μέσων για την δημιουργία ερεθισμάτων προκειμένου να εκκινήσουν μαθησιακές, ψυχοκινητικές, κιναισθητικές και γνωστικές δραστηριότητες είναι γεγονός.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα animation, την Ράγια και τον τελευταίο Δράκο. Μέσα από την θέαση της ταινίας θα εστιάσουμε σε κινηματογραφικές δραστηριότητες που ενέχουν τα στοιχεία της φαντασίας, της κριτικής σκέψης, της εφευρετικότητας και της γνωριμίας με άγνωστους πολιτισμούς μέσα από την μυθολογία τους.






Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την ιστορία μεταγλωτισμένη όταν πρόκειται για μικρές ηλικίες.



Αρχικά παρακολουθούμε τα πρώτα 20 λεπτά και στη συνέχεια υποβάλλουμε στα παιδιά τις εξής ερωτήσεις τις οποίες φυσικά μπορούμε να παραλλάξουμε ή να εμπλουτίσουμε.


Ποιος πιστεύει ότι υπάρχουν Δράκοι, Σε ποια χώρα γίνεται η ιστορία,Τι κάνουν οι δράκοι στην ιστορία, Τι είναι τα ντρου και τι κάνουν όταν αγγίζουν τους ανθρώπος, Το πετράδι σε πόσα κομμάτια έσπασε, Ποια ήταν τα 5 βασίλεια-φυλές που χωρίστηκε ο κόσμος, Τι σημαίνει να είμαστε ενωμένοι, Γιατί τα ντρου μπόρεσαν και νίκησαν τους ανθρώπους, κ.α.






Δραματοποίηση :


1. Με μουσική υπόκρουση τα παιδιά κάνουν ότι αποφέγουν παγίδες. Ακόμη μπορούν να δείξουν πως θα αποφεύγουν ο ένας τον άλλον .

2. Ένα παιδί κάνει τον πατέρα της Ράγια και στέκεται σε ένα πανί, οι υπόλοιποι προσπαθούν να ακουμπήσουν το πανί χωρίς να τους ακουμπήσει . Το ίδιο μπορεί να επιτευχθεί αν κάνουν κύκλο και ο εμψυχωτής με τα μάτια δείχνει ποιο παιδί θέλει να επιτεθεί στο κέντρο , στο παιδί.

3. Έπειτα όλη η τάξη χωρίζεται σε πέντε μέρη που είναι οι 5 χώρες. Η κάθε ομάδα ανακαλύπτει μία κίνηση και με ανάλογη μουσική την παρουσιάζει στην ολομέλεια. Στο τέλος όλες οι ομάδες με χορευτικές κινήσεις ενώνονται και με χορευτικές κινήσεις δημιουργούν έναν δράκο με καθοδήγηση από τον δάσκαλο.

4. Έπειτα όλοι γίνονται άνθρωποι που περπατάνε και ένα παιδί μεταμορφώνεται σε ντρου και τους ακουμπάει για να παγώσουν στην χαρακτηριστική σταση από την ταινία. Το ίδιο και με τα παιδιά που παριστάνουν τους δράκους.

5. Όλα τα παιδιά κάνουν δυάδες και ρωτάει ο ένας τον άλλο το αγαπημένο χρώμα, φαγητο, παιχνίδι. Έπειτα το δείχνουν στην τάξη.

6. Τέλος το μάθημα τελειώνει με μίμηση κολύμβησης από την σκηνή της ταινίας. ( 20ο λεπτό)





ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !!!!!


Xάρης Παπαεμμανουήλ (Θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός).

 
 
 

Comentarios


 Η είσοδος των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση μας έχει προσδώσει καινούριες δυνατότητες στη μαθησιακή αλλά και εκπαιδευτική διαδικασία. Μία από αυτές φυσικά είναι η μαγνητοφώνηση με διάφορα μέσα. Πόσες φορές δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα μέσα για να ηχογραφήσουε τη φωνή κάποιου μαθητή είτε για κάποια ραδιοφωνική εκπομπή , παράσταση, είτε για κάποια επένδυση εικόνας με ηχητικό υλικό είτε ακόμη και για μία ζωντανή παρουσίαση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε μία εποχή που η εικόνα μας έχει κατακλύσει ο ήχος είναι το ακντίδοτο σε αρκετές καταστάσεις. Φυσικά και μας λύνει τα χέρια σε δύσκολες περιπτώσεις (π.χ. σε θεατρικές παραστάσεις το μεγάλο πρόβλημα είναι .... δεν ακούγονται τα λόγια, σε σχολικές ταινίες πολλά παιδιά αισθάνονται άβολα στην κάμερα αλλά είναι πιο άνετα στο μικρόφωνο). Ακόμη και για μαθησιακούς σκοπούς η ηχογράφηση της φωνής των παιδιών μπορεί να αποβεί εργαλείο για ανίχνευση τυχόν δυσκολιών στην άρθρωση, 'εκφραση ,ατοιμότητα κ.α. (Πάντα φυσικά με τη γονική συναίνεση.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας μικρός κατάλογος από tips θα καταστεί πολύ βοηθητικός και θα αποτελέσει μία πεπατημένη για περαιτέρω διερεύνηση από τον εκάστοτε εκπαιδευτικό.

  1.     Ηχογραφώ σε ήσυχο περιβάλλον για να μην υπάρχουν παρεμβολές στο τελικό αποτέλεσμα. (παιδιά που φωνάζουν, ομιλίες, εξωτερικό περιβάλλον) . Επιλέγω μία αίθουσα σχετικά απομονωμένη και διαλέγω μόνο τα παιδιά που θα μιλήσουν.                      

  2.    Έχω επίγνωση των λεκτικών δυνατοτήτων του κάθε παιδιού και του αναθέτω απόσπασμα που να έχει δυνατότητα να μάθει.                                                                    

  3.      Πριν επιχειρήσω την ηχογράφηση πραγματοποιώ μέσα στην τάξη μία εισαγωγική παρουσίαση σχετικά με την επιστήμη του ήχου ( Πως μιλάω στο μικρόφωνο, κάνουμε απόλυτη ησυχία κατά την διάρκεια της ηχογράφησης, εξασκώ τη φωνή μου, πως αλλάζουν οι χαρακτήρες ανάλογα με την υφή, το τεμπο, την τονικότητα της φωνής)                                                                                                                                                                           

 4.   Επιλέγω προσεχτικά τον εξοπλισμό που θα αγοράσω προκειμένου να μην σπαταλήσω υπέρογκα ποσά για μία ηχογράφηση (Πολλές φορές το ίδιο το κινητό έχει μεγαλύτερες δυνατότητες και αποδεικνύεται πιο αξιόπιστο για σχολικές ηχογραφήσεις) 

 

  5.       Χρησιμοποιώ εύχρηστο και ευκολοκατανόητο λογισμικό για επεξεργασία του ηχητικού υλικού 

 Αυτά είναι τα βασικά συστατικά για μία σωστή ηχογράφηση. 

 Όσο για τον εξοπλισμό, τα σύγχρονα κινητά έχουν απίστευτες δυνατότητες ηχογράφησης και σχετικά με το editing , δηλαδή την επεξεργασία των ηχητικών αποσπασμάτων , προτiμήστε το audacity.  Πατώντας πάνω στη λέξη οδηγείστε στον ιστότοπο που μπορείτε να κατεβάσετε το αντίστοιχο λογισμικό.

                  Kαλή περιηγηση στον μαγικό κόσμο του μαθητικού ραδιοφώνου. 

                 Πατώντας πάνω στο απο κάτω logo κατευθύνεστε στον διαδικτυακό χώρο του european scoll radio για να ενημερωθείτε για διαγωνισμούς , επιμορφώσεις και εκδηλώσεις σχετικά με τον θεσμό του ραδιοφώνου στο σχολικό περιβάλλον.

      

αρχείο λήψης (12).jpg
images (5).jpg
αρχείο λήψης (1).png
images (4).jpg
αρχείο λήψης (15).jpg
αρχείο λήψης (13).jpg
αρχείο λήψης (14).jpg

 Ηχογράφηση ... κάποια μικρά tips .

bottom of page