Mία ιστορία με δράκους ...
- cpapaemman
- Oct 20, 2022
- 2 min read
Updated: Oct 22, 2022
Σε μία εποχή, που η τεχνολογία γίνεται σύμμαχος των εκπαιδευτικών η χρήση οπτικοακουστικών μέσων για την δημιουργία ερεθισμάτων προκειμένου να εκκινήσουν μαθησιακές, ψυχοκινητικές, κιναισθητικές και γνωστικές δραστηριότητες είναι γεγονός.
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα animation, την Ράγια και τον τελευταίο Δράκο. Μέσα από την θέαση της ταινίας θα εστιάσουμε σε κινηματογραφικές δραστηριότητες που ενέχουν τα στοιχεία της φαντασίας, της κριτικής σκέψης, της εφευρετικότητας και της γνωριμίας με άγνωστους πολιτισμούς μέσα από την μυθολογία τους.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την ιστορία μεταγλωτισμένη όταν πρόκειται για μικρές ηλικίες.
Αρχικά παρακολουθούμε τα πρώτα 20 λεπτά και στη συνέχεια υποβάλλουμε στα παιδιά τις εξής ερωτήσεις τις οποίες φυσικά μπορούμε να παραλλάξουμε ή να εμπλουτίσουμε.
Ποιος πιστεύει ότι υπάρχουν Δράκοι, Σε ποια χώρα γίνεται η ιστορία,Τι κάνουν οι δράκοι στην ιστορία, Τι είναι τα ντρου και τι κάνουν όταν αγγίζουν τους ανθρώπος, Το πετράδι σε πόσα κομμάτια έσπασε, Ποια ήταν τα 5 βασίλεια-φυλές που χωρίστηκε ο κόσμος, Τι σημαίνει να είμαστε ενωμένοι, Γιατί τα ντρου μπόρεσαν και νίκησαν τους ανθρώπους, κ.α.

Δραματοποίηση :
1. Με μουσική υπόκρουση τα παιδιά κάνουν ότι αποφέγουν παγίδες. Ακόμη μπορούν να δείξουν πως θα αποφεύγουν ο ένας τον άλλον .
2. Ένα παιδί κάνει τον πατέρα της Ράγια και στέκεται σε ένα πανί, οι υπόλοιποι προσπαθούν να ακουμπήσουν το πανί χωρίς να τους ακουμπήσει . Το ίδιο μπορεί να επιτευχθεί αν κάνουν κύκλο και ο εμψυχωτής με τα μάτια δείχνει ποιο παιδί θέλει να επιτεθεί στο κέντρο , στο παιδί.
3. Έπειτα όλη η τάξη χωρίζεται σε πέντε μέρη που είναι οι 5 χώρες. Η κάθε ομάδα ανακαλύπτει μία κίνηση και με ανάλογη μουσική την παρουσιάζει στην ολομέλεια. Στο τέλος όλες οι ομάδες με χορευτικές κινήσεις ενώνονται και με χορευτικές κινήσεις δημιουργούν έναν δράκο με καθοδήγηση από τον δάσκαλο.
4. Έπειτα όλοι γίνονται άνθρωποι που περπατάνε και ένα παιδί μεταμορφώνεται σε ντρου και τους ακουμπάει για να παγώσουν στην χαρακτηριστική σταση από την ταινία. Το ίδιο και με τα παιδιά που παριστάνουν τους δράκους.
5. Όλα τα παιδιά κάνουν δυάδες και ρωτάει ο ένας τον άλλο το αγαπημένο χρώμα, φαγητο, παιχνίδι. Έπειτα το δείχνουν στην τάξη.
6. Τέλος το μάθημα τελειώνει με μίμηση κολύμβησης από την σκηνή της ταινίας. ( 20ο λεπτό)

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !!!!!
Xάρης Παπαεμμανουήλ (Θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός).
Comentarios