top of page
  • cpapaemman

Mία εισαγωγή για τον Θησέα

Updated: Sep 15, 2022

Τα πρώτα χρόνια (Ιστορία γ Δημοτικού)





Τα μαθήματα ιστορίας γίνονται συναρπαστικά για τα παιδιά όταν μεταφέρονται σε χώρο και χρόνο και δημιουργούν νέους κόσμους. Οι μαθητές αφομοιώνουν πιο εύκολα τις πληροφορίες , τα γεγονότα και τους χαρακτήρες αφού με βιωματικό τρόπο λαμβάνουν μέρος σε κάτι που έγινε πριν από χρόνια. Έτσι , το θεατρικό παιχνίδι , η μουσική συνοδεία και τα κατάλληλα οπτικοακουστικά μέσα ως εναύσματα λειτουργούν ευεργετικά για την εκπαιδευτική διαδικασία. Το σχέδιο μαθήματος εστιάζει στο πρώτο σκέλος της ιστορίας του Θησέα από το βιβλίο της Γ Δημοτικού      
Η ΙΣΤΟΡΙΑ





Η ιστορία του Θησέα πάντα εντυπωσιάζει τα παιδιά πόσο μάλλον αν εμπλουτίζεται με τις παραπάνω τεχνικές.




Σχέδιο μαθήματος


Αρχικά ρωτάμε τους μαθητές αν γνωρίζουν ποιος ήταν ο Θησέας. Στη συνέχεια τους φανερώνουμε την ετυμολογία του ονόματος (τίθημι) ,. Ο πατέρας του είχε θέσει-τοποθετήσει τα σανδάλια και το σπαθί του κάτω από μία πέτρα για να τα βρεί ο γιος του όταν θα μεγαλώσει.


Πατήστε τον σχετικό σύνδεσμο.




Στη συνέχεια περιγράφουμε την ιστορία και τους δείχνουμε ένα σχεδιάγραμμα με τα καίρια σημεία της πορείας του ήρωα.



Παίζουμε

Αφού έχουμε κάνει χώρο στην τάξη προτρέπουμε τα παιδιά να κουλουριαστούν στο πάτωμα και να γίνουν βρέφη όπως ο Θησέας όταν μεγάλωνε. Αν κανένα κοριτσάκι δεν θέλει γιατί δεν είναι κοπέλα η ηρωίδα τότε της λέμε ότι θα είναι ένα μικρό παιδάκι που θα μεγαλώσει.




Σχετική μουσική για την παραπάνω δραστηριότητα



Έπειτα τους προτρέπουμε τα αγόρια να κινηθούν σαν βασιλιάδες (πατέρας Θησέα) και τα κορίτσια σαν βασίλισσες (μητέρα). Στη συνέχεια πραγματοποιούν παντομίμα ότι σηκώνουν βράχο και βρίσκουν αντικείμενα που άφησε ο βασιλιάς.

Έπειτα ,εχοντας χαρτάκια , που αναγράφουν τους πέντε αντιπάλους του Θησέα τους λέτε να διαλέξουν . Έτσι χωρίζεται η τάξη σε πέντε ομάδες και η κάθε ομάδα δείχνει τον αντίστοιχο άθλο του ήρωα δηλ. τι έκανε ο ληστής στους ανθρώπους και έναν τρόπο που τον νίκησε ο Θησέας, σε αυτό αφήστε την φαντασία τους να οργιάσει.. Σχετικές μουσικές προμηθευτείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.





Φυσικά στο τέλος κάνετε μία σκηνή που ο Θησέας καταφτάνει θριαμβευτής στην Αθήνα. Τα αγόρια με κατάλληλη συνοδεία περπατούν καμαρωτά κρατώντας ξίφη στη θήκη τους και τα κορίτσια τους βλέπουν πανηγυρίζοντας.

Ως κατάληξη βάζετε μουσική περιπέτειας και με κατευθυνόμενο αυτοσχεδιασμό καθοδηγείτε τα παιδιά να δραματοποιήσουν με κινήσεις όλη την ιστορία ως αυτή την στιγμή.(γέννηση, βράχος,ληστές,Αθήνα ).



Καλή διασκέδαση στους μαγικούς κόσμους της ελληνικής μυθολογίας.


Χ.Π.


89 views0 comments

Recent Posts

See All

 Η είσοδος των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση μας έχει προσδώσει καινούριες δυνατότητες στη μαθησιακή αλλά και εκπαιδευτική διαδικασία. Μία από αυτές φυσικά είναι η μαγνητοφώνηση με διάφορα μέσα. Πόσες φορές δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα μέσα για να ηχογραφήσουε τη φωνή κάποιου μαθητή είτε για κάποια ραδιοφωνική εκπομπή , παράσταση, είτε για κάποια επένδυση εικόνας με ηχητικό υλικό είτε ακόμη και για μία ζωντανή παρουσίαση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε μία εποχή που η εικόνα μας έχει κατακλύσει ο ήχος είναι το ακντίδοτο σε αρκετές καταστάσεις. Φυσικά και μας λύνει τα χέρια σε δύσκολες περιπτώσεις (π.χ. σε θεατρικές παραστάσεις το μεγάλο πρόβλημα είναι .... δεν ακούγονται τα λόγια, σε σχολικές ταινίες πολλά παιδιά αισθάνονται άβολα στην κάμερα αλλά είναι πιο άνετα στο μικρόφωνο). Ακόμη και για μαθησιακούς σκοπούς η ηχογράφηση της φωνής των παιδιών μπορεί να αποβεί εργαλείο για ανίχνευση τυχόν δυσκολιών στην άρθρωση, 'εκφραση ,ατοιμότητα κ.α. (Πάντα φυσικά με τη γονική συναίνεση.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας μικρός κατάλογος από tips θα καταστεί πολύ βοηθητικός και θα αποτελέσει μία πεπατημένη για περαιτέρω διερεύνηση από τον εκάστοτε εκπαιδευτικό.

  1.     Ηχογραφώ σε ήσυχο περιβάλλον για να μην υπάρχουν παρεμβολές στο τελικό αποτέλεσμα. (παιδιά που φωνάζουν, ομιλίες, εξωτερικό περιβάλλον) . Επιλέγω μία αίθουσα σχετικά απομονωμένη και διαλέγω μόνο τα παιδιά που θα μιλήσουν.                      

  2.    Έχω επίγνωση των λεκτικών δυνατοτήτων του κάθε παιδιού και του αναθέτω απόσπασμα που να έχει δυνατότητα να μάθει.                                                                    

  3.      Πριν επιχειρήσω την ηχογράφηση πραγματοποιώ μέσα στην τάξη μία εισαγωγική παρουσίαση σχετικά με την επιστήμη του ήχου ( Πως μιλάω στο μικρόφωνο, κάνουμε απόλυτη ησυχία κατά την διάρκεια της ηχογράφησης, εξασκώ τη φωνή μου, πως αλλάζουν οι χαρακτήρες ανάλογα με την υφή, το τεμπο, την τονικότητα της φωνής)                                                                                                                                                                           

 4.   Επιλέγω προσεχτικά τον εξοπλισμό που θα αγοράσω προκειμένου να μην σπαταλήσω υπέρογκα ποσά για μία ηχογράφηση (Πολλές φορές το ίδιο το κινητό έχει μεγαλύτερες δυνατότητες και αποδεικνύεται πιο αξιόπιστο για σχολικές ηχογραφήσεις) 

 

  5.       Χρησιμοποιώ εύχρηστο και ευκολοκατανόητο λογισμικό για επεξεργασία του ηχητικού υλικού 

 Αυτά είναι τα βασικά συστατικά για μία σωστή ηχογράφηση. 

 Όσο για τον εξοπλισμό, τα σύγχρονα κινητά έχουν απίστευτες δυνατότητες ηχογράφησης και σχετικά με το editing , δηλαδή την επεξεργασία των ηχητικών αποσπασμάτων , προτiμήστε το audacity.  Πατώντας πάνω στη λέξη οδηγείστε στον ιστότοπο που μπορείτε να κατεβάσετε το αντίστοιχο λογισμικό.

                  Kαλή περιηγηση στον μαγικό κόσμο του μαθητικού ραδιοφώνου. 

                 Πατώντας πάνω στο απο κάτω logo κατευθύνεστε στον διαδικτυακό χώρο του european scoll radio για να ενημερωθείτε για διαγωνισμούς , επιμορφώσεις και εκδηλώσεις σχετικά με τον θεσμό του ραδιοφώνου στο σχολικό περιβάλλον.

      

αρχείο λήψης (12).jpg
images (5).jpg
αρχείο λήψης (1).png
images (4).jpg
αρχείο λήψης (15).jpg
αρχείο λήψης (13).jpg
αρχείο λήψης (14).jpg

 Ηχογράφηση ... κάποια μικρά tips .

bottom of page