top of page

Ήχος , κίνηση και λίγα αντικείμενα . Ενα old school μαθημα θεατρικής αγωγής που όμως τα παιδιά λατρεύουν .

  • cpapaemman
  • Jan 6
  • 2 min read

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Θεατρικής Αγωγής: Ένα Ταξίδι στην Κίνηση και τη Φαντασία

Στόχος: Να αναπτύξουν οι συμμετέχοντες τη σωματική τους έκφραση, τη φαντασία τους, την ικανότητά τους να συνεργάζονται και να επικοινωνούν μέσα από το σώμα.

Υλικά: Μουσική, καρέκλες, διάφορα αντικείμενα (τραπέζια, ντουλάπες, τσάντες κ.λπ.).

Διάρκεια: 1 ώρα

Προθέρμανση:

  • Κίνηση προς μια καρέκλα: Οι συμμετέχοντες κινούνται ελεύθερα στο χώρο, ενώ η μουσική αλλάζει ρυθμό και ένταση. Όταν η μουσική σταματά, όλοι κατευθύνονται προς την πλησιέστερη καρέκλα και την αγγίζουν με έναν διαφορετικό τρόπο κάθε φορά (αργά, γρήγορα, απαλά, δυνατά κ.λπ.).

  • Περπάτημα με μουσική παύση: Οι συμμετέχοντες περπατούν ελεύθερα στο χώρο. Όταν η μουσική σταματά, παγώνουν στη θέση τους και λένε τι βλέπουν γύρω τους.






Κύριο Μέρος:

  1. Τοπίο: Οι συμμετέχοντες περπατούν ελεύθερα στο χώρο. Όταν η μουσική σταματά, παγώνουν και δημιουργούν ένα τοπίο, χρησιμοποιώντας το σώμα τους. Ένας από τους συμμετέχοντες αλλάζει τις στάσεις των άλλων, χωρίς να τους βγάλει από την "παγωμένη" κατάσταση.

  2. Οδηγός και ακολούθοι: Ένας συμμετέχοντας επιλέγεται ως οδηγός και οι υπόλοιποι τον ακολουθούν, αντιγράφοντας τις κινήσεις του. Ο οδηγός μπορεί να αλλάζει ρόλο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

  3. Αντίγραφα: Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ζευγάρια. Ένας από τους δύο κάνει μια κίνηση και ο άλλος την αντιγράφει σαν καθρέφτης.

  4. Αγάλματα: Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ζευγάρια. Ένας από τους δύο φτιάχνει τον άλλον σαν άγαλμα, χρησιμοποιώντας το σώμα του.

  5. Ήχοι και αντήχηση: Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ζευγάρια. Ένας από τους δύο παράγει έναν ήχο και ο άλλος τον μιμείται.

  6. Τρέξιμο και επαφή: Οι συμμετέχοντες τρέχουν ελεύθερα στο χώρο. Όταν η μουσική σταματά, αγγίζουν το πλησιέστερο αντικείμενο (τραπέζι, καρέκλα, τσάντα κ.λπ.) με ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος (χέρι, πόδι, κεφάλι).

  7. Διαφορετικά περπατήματα: Οι συμμετέχοντες περπατούν με διαφορετικούς τρόπους (σαν ρομπότ, σαν γάτα, σαν βασιλιάς κ.λπ.).

  8. Κουτσό: Οι συμμετέχοντες κουτσαίνουν με το ένα πόδι.

Αποθεραπεία:

  • Συζήτηση: Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματά τους από τις ασκήσεις.

  • Χαλάρωση: Οι συμμετέχοντες ξαπλώνουν στο πάτωμα και ακούν χαλαρωτική μουσική.

Σημειώσεις:

  • Προσαρμογή: Το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες των συμμετεχόντων.

  • Ασφάλεια: Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι ο χώρος είναι ασφαλής και ότι οι συμμετέχοντες κινούνται με προσοχή.

  • Δημιουργικότητα: Ενθαρρύνετε τους συμμετέχοντες να είναι δημιουργικοί και να εκφραστούν ελεύθερα.

  • Συνεργασία: Οι ασκήσεις αυτές προωθούν τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων.

Στόχοι που επιτυγχάνονται:

  • Σωματική έκφραση: Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και τις ιδέες τους μέσω του σώματος.

  • Φαντασία: Αναπτύσσουν τη φαντασία τους και την ικανότητά τους να δημιουργούν εικόνες και ιστορίες.

  • Συνεργασία: Μαθαίνουν να συνεργάζονται με τους άλλους και να σέβονται τις ιδέες τους.

  • Επικοινωνία: Αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους στην μη λεκτική επικοινωνία.

  • Αυτοπεποίθηση: Αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην έκφραση του εαυτού τους.


Με αυτό το πρόγραμμα, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τη μαγεία του θεάτρου και θα αποκτήσουν μια πιο βαθιά κατανόηση του εαυτού τους και των άλλων.


Οι μικρούληδες μπαίνου σε έναν δικό τους κόσμο και παρασύρουν όλο τον περίγυρο .


Καλά να περάσετε !!!!!!



 
 
 

Comments


 Η είσοδος των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση μας έχει προσδώσει καινούριες δυνατότητες στη μαθησιακή αλλά και εκπαιδευτική διαδικασία. Μία από αυτές φυσικά είναι η μαγνητοφώνηση με διάφορα μέσα. Πόσες φορές δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα μέσα για να ηχογραφήσουε τη φωνή κάποιου μαθητή είτε για κάποια ραδιοφωνική εκπομπή , παράσταση, είτε για κάποια επένδυση εικόνας με ηχητικό υλικό είτε ακόμη και για μία ζωντανή παρουσίαση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε μία εποχή που η εικόνα μας έχει κατακλύσει ο ήχος είναι το ακντίδοτο σε αρκετές καταστάσεις. Φυσικά και μας λύνει τα χέρια σε δύσκολες περιπτώσεις (π.χ. σε θεατρικές παραστάσεις το μεγάλο πρόβλημα είναι .... δεν ακούγονται τα λόγια, σε σχολικές ταινίες πολλά παιδιά αισθάνονται άβολα στην κάμερα αλλά είναι πιο άνετα στο μικρόφωνο). Ακόμη και για μαθησιακούς σκοπούς η ηχογράφηση της φωνής των παιδιών μπορεί να αποβεί εργαλείο για ανίχνευση τυχόν δυσκολιών στην άρθρωση, 'εκφραση ,ατοιμότητα κ.α. (Πάντα φυσικά με τη γονική συναίνεση.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας μικρός κατάλογος από tips θα καταστεί πολύ βοηθητικός και θα αποτελέσει μία πεπατημένη για περαιτέρω διερεύνηση από τον εκάστοτε εκπαιδευτικό.

  1.     Ηχογραφώ σε ήσυχο περιβάλλον για να μην υπάρχουν παρεμβολές στο τελικό αποτέλεσμα. (παιδιά που φωνάζουν, ομιλίες, εξωτερικό περιβάλλον) . Επιλέγω μία αίθουσα σχετικά απομονωμένη και διαλέγω μόνο τα παιδιά που θα μιλήσουν.                      

  2.    Έχω επίγνωση των λεκτικών δυνατοτήτων του κάθε παιδιού και του αναθέτω απόσπασμα που να έχει δυνατότητα να μάθει.                                                                    

  3.      Πριν επιχειρήσω την ηχογράφηση πραγματοποιώ μέσα στην τάξη μία εισαγωγική παρουσίαση σχετικά με την επιστήμη του ήχου ( Πως μιλάω στο μικρόφωνο, κάνουμε απόλυτη ησυχία κατά την διάρκεια της ηχογράφησης, εξασκώ τη φωνή μου, πως αλλάζουν οι χαρακτήρες ανάλογα με την υφή, το τεμπο, την τονικότητα της φωνής)                                                                                                                                                                           

 4.   Επιλέγω προσεχτικά τον εξοπλισμό που θα αγοράσω προκειμένου να μην σπαταλήσω υπέρογκα ποσά για μία ηχογράφηση (Πολλές φορές το ίδιο το κινητό έχει μεγαλύτερες δυνατότητες και αποδεικνύεται πιο αξιόπιστο για σχολικές ηχογραφήσεις) 

 

  5.       Χρησιμοποιώ εύχρηστο και ευκολοκατανόητο λογισμικό για επεξεργασία του ηχητικού υλικού 

 Αυτά είναι τα βασικά συστατικά για μία σωστή ηχογράφηση. 

 Όσο για τον εξοπλισμό, τα σύγχρονα κινητά έχουν απίστευτες δυνατότητες ηχογράφησης και σχετικά με το editing , δηλαδή την επεξεργασία των ηχητικών αποσπασμάτων , προτiμήστε το audacity.  Πατώντας πάνω στη λέξη οδηγείστε στον ιστότοπο που μπορείτε να κατεβάσετε το αντίστοιχο λογισμικό.

                  Kαλή περιηγηση στον μαγικό κόσμο του μαθητικού ραδιοφώνου. 

                 Πατώντας πάνω στο απο κάτω logo κατευθύνεστε στον διαδικτυακό χώρο του european scoll radio για να ενημερωθείτε για διαγωνισμούς , επιμορφώσεις και εκδηλώσεις σχετικά με τον θεσμό του ραδιοφώνου στο σχολικό περιβάλλον.

      

αρχείο λήψης (12).jpg
images (5).jpg
αρχείο λήψης (1).png
images (4).jpg
αρχείο λήψης (15).jpg
αρχείο λήψης (13).jpg
αρχείο λήψης (14).jpg

 Ηχογράφηση ... κάποια μικρά tips .

bottom of page