top of page
  • cpapaemman

Διδακτικό σενάριο ( Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον)

Σχέδιο μαθήματος για: Από τι περιβαλλόμαστε

Γενικό πλαίσιο


Θέμα: Λειτουργία της φύσης και κλιματική αλλαγή

Συνολικός χρόνος μάθησης: 1 ώρα και 30 λεπτά

Σχεδιασμένος χρόνος μάθησης: 1 ώρα και 30 λεπτά

Μέγεθος τάξης: 19 μαθητές

Περιγραφή: Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει με οπτικοακουστικά μέσα τις λειτουργίες της φύσης και πως επηρεάζονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, Οι μαθητές θα κληθούν να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες εφαρμογής των γνώσεων που απέκτησαν αλλά και να προβληματιστούν και να προτείνουν λύσεις για την παρούσα κατάσταση με την κλιματική αλλαγή.

Τρόπος διδασκαλίας: Δια ζώσης διδασκαλία στη τάξη




Σκοπός

Να καλλιεργηθεί στους μαθητές το αίσθημα της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος


Στόχοι


Γνώση: Να μάθουν την διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Κατανόηση: Να κατανοήσουν τη σημασία της χλωρίδας για την ανθρώπινη διαβίωση.

Εφαρμογή: Να φροντίσουν σε καθημερινή βάση ένα φυτό.

Σύνθεση: Να κατασκευάσουν έναν μηχανισμό πσρσγωγής διοξειδίου του άνθρακα και να παρατηρήσουν πως επηρεάζεται η ατμόσφαιρα.

Συναισθηματικές στάσεις: Να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την καταστροφή του περιβάλλοντος

Ανάλυση: Να σκεφτούν τρόπους επίλυσης του προβλήματος μέσα από τα ερεθίσματα που τους παρήχε η όλη δραστηριότητα.

Αξιολόγηση: Να κατανοήσουν οι μαθητές πόσο καλά γνωρίζουν την λειτουργία του φυσικού περιβάλλοντος.


Διδακτικές-μαθησιακές δραστηριότητες

Μία εισαγωγή στον κόσμο των φυτών

Συζητώ

10 λεπτά

19 Μαθητές

Διδάσκων παρών

Δια ζώσης

Αρχικά ο εμψυχωτής συζητάει με τους μαθητές και τους προτρέπει να του αναφέρουν ότι γνωρίζουν σχετικά με τα φυτά. Αν φροντίζουν φυτά, αν έχουν σπίτι τους (10 λεπτά).





Πρακτική

10 λεπτά

19 Μαθητές

Διδάσκων παρών

Δια ζώσης

Στη συνέχεια παρακολουθούν από τον αντίστοιχο σύνδεσμο σχετικό βίντεο και απαντούν στις ερωτήσεις που είναι ενσωματωμένες. https://app.playpos.it/go/share/1695206/1620640/0/0/-



Ερευνώ

20 λεπτά

19 Μαθητές

Διδάσκων παρών

Δια ζώσης

Εντοπίζουν στο διαδίκτυο ιστότοπους σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και καταγράφουν τις πληροφορίες σε σχετικά φύλλα.


Πρακτική

10 λεπτά

19 Μαθητές

Διδάσκων παρών

Δια ζώσης

Παρακολουθούν το παρακάτω βίντεο και αφού συζητήσουν απαντουν στα σχετικά ερωτήματα https://app.playpos.it/go/share/1695339/1620640/0/0/---

Συνημμένοι πόροι






Συνεργάζομαι

20 λεπτά

19 Μαθητές

Διδάσκων παρών

Δια ζώσης

Ο εμψυχωτής παρουσιάζει στους μαθητές γλάστρες με φυτά και αφού τους παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά τους (φασκόμηλο, βασιλικός, δυόσμος ) προτρέπει τους μαθητές να διαλέξουν ένα χαρτάκι από τα πολλά που έχει τοποθετήσει σε ένα καλάθι και με αυτο τον τρόπο τους χωρίζει σε τρεις ομάδες, καθεμία για ένα φυτό. Έπειτα τους προτρέπει να εντοπίσουν ένα καλό μέρος για να τοποθετήσουν τις γλάστρες και σύμφωνα με τις πληροφορίες που τους έχει προαναφέρει καθορίζει πόσο νερό θα βάζουν στα φυτά.


Συζητώ

10 λεπτά

19 Μαθητές

Διδάσκων παρών

Δια ζώσης

Συζήτηση για το πως θα μπορούσαμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και το κλίμα από την επικείμενη καταστροφή .


Πρακτική

5 λεπτά

19 Μαθητές

Διδάσκων παρών

Δια ζώσης

Οι μαθητές παρακολουθούν το βίντεο και απαντούν τις ερωτήσεις . https://app.playpos.it/player_v2/?type=share&bulb_id=1695346


Συζητώ

5 λεπτά

19 Μαθητές

Διδάσκων παρών

Δια ζώσης

Ο εμψυχωτής συζητάει με τα παιδιά και τα προτρέπει να αναφέρουν τις εντυπώσεις από όλες τις δραστηριότητες . Τους ηχογραφεί με την εφαρμογή Voice Notebook και το αρχείο κειμένου το αποθηκεύει σε ένα φάκελο ως αξιολόγηση του διδακτικού σεναρίου.


Καλή διασκέδαση !! Περιμένω σχόλια !!!

176 views0 comments

Recent Posts

See All

 Η είσοδος των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση μας έχει προσδώσει καινούριες δυνατότητες στη μαθησιακή αλλά και εκπαιδευτική διαδικασία. Μία από αυτές φυσικά είναι η μαγνητοφώνηση με διάφορα μέσα. Πόσες φορές δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα μέσα για να ηχογραφήσουε τη φωνή κάποιου μαθητή είτε για κάποια ραδιοφωνική εκπομπή , παράσταση, είτε για κάποια επένδυση εικόνας με ηχητικό υλικό είτε ακόμη και για μία ζωντανή παρουσίαση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε μία εποχή που η εικόνα μας έχει κατακλύσει ο ήχος είναι το ακντίδοτο σε αρκετές καταστάσεις. Φυσικά και μας λύνει τα χέρια σε δύσκολες περιπτώσεις (π.χ. σε θεατρικές παραστάσεις το μεγάλο πρόβλημα είναι .... δεν ακούγονται τα λόγια, σε σχολικές ταινίες πολλά παιδιά αισθάνονται άβολα στην κάμερα αλλά είναι πιο άνετα στο μικρόφωνο). Ακόμη και για μαθησιακούς σκοπούς η ηχογράφηση της φωνής των παιδιών μπορεί να αποβεί εργαλείο για ανίχνευση τυχόν δυσκολιών στην άρθρωση, 'εκφραση ,ατοιμότητα κ.α. (Πάντα φυσικά με τη γονική συναίνεση.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας μικρός κατάλογος από tips θα καταστεί πολύ βοηθητικός και θα αποτελέσει μία πεπατημένη για περαιτέρω διερεύνηση από τον εκάστοτε εκπαιδευτικό.

  1.     Ηχογραφώ σε ήσυχο περιβάλλον για να μην υπάρχουν παρεμβολές στο τελικό αποτέλεσμα. (παιδιά που φωνάζουν, ομιλίες, εξωτερικό περιβάλλον) . Επιλέγω μία αίθουσα σχετικά απομονωμένη και διαλέγω μόνο τα παιδιά που θα μιλήσουν.                      

  2.    Έχω επίγνωση των λεκτικών δυνατοτήτων του κάθε παιδιού και του αναθέτω απόσπασμα που να έχει δυνατότητα να μάθει.                                                                    

  3.      Πριν επιχειρήσω την ηχογράφηση πραγματοποιώ μέσα στην τάξη μία εισαγωγική παρουσίαση σχετικά με την επιστήμη του ήχου ( Πως μιλάω στο μικρόφωνο, κάνουμε απόλυτη ησυχία κατά την διάρκεια της ηχογράφησης, εξασκώ τη φωνή μου, πως αλλάζουν οι χαρακτήρες ανάλογα με την υφή, το τεμπο, την τονικότητα της φωνής)                                                                                                                                                                           

 4.   Επιλέγω προσεχτικά τον εξοπλισμό που θα αγοράσω προκειμένου να μην σπαταλήσω υπέρογκα ποσά για μία ηχογράφηση (Πολλές φορές το ίδιο το κινητό έχει μεγαλύτερες δυνατότητες και αποδεικνύεται πιο αξιόπιστο για σχολικές ηχογραφήσεις) 

 

  5.       Χρησιμοποιώ εύχρηστο και ευκολοκατανόητο λογισμικό για επεξεργασία του ηχητικού υλικού 

 Αυτά είναι τα βασικά συστατικά για μία σωστή ηχογράφηση. 

 Όσο για τον εξοπλισμό, τα σύγχρονα κινητά έχουν απίστευτες δυνατότητες ηχογράφησης και σχετικά με το editing , δηλαδή την επεξεργασία των ηχητικών αποσπασμάτων , προτiμήστε το audacity.  Πατώντας πάνω στη λέξη οδηγείστε στον ιστότοπο που μπορείτε να κατεβάσετε το αντίστοιχο λογισμικό.

                  Kαλή περιηγηση στον μαγικό κόσμο του μαθητικού ραδιοφώνου. 

                 Πατώντας πάνω στο απο κάτω logo κατευθύνεστε στον διαδικτυακό χώρο του european scoll radio για να ενημερωθείτε για διαγωνισμούς , επιμορφώσεις και εκδηλώσεις σχετικά με τον θεσμό του ραδιοφώνου στο σχολικό περιβάλλον.

      

αρχείο λήψης (12).jpg
images (5).jpg
αρχείο λήψης (1).png
images (4).jpg
αρχείο λήψης (15).jpg
αρχείο λήψης (13).jpg
αρχείο λήψης (14).jpg

 Ηχογράφηση ... κάποια μικρά tips .

bottom of page